< Cofnij

III Konferencja "Żywienie a zdrowie prokreacyjne kobiety"

Data wydarzenia: 19 listopada 2021

Baner

Szanowni Państwo,

czy żywienie kobiety ma wpływ na zdrowie prokreacyjne? Jaka jest współzależność potencjału genetycznego człowieka i diety? Jak dieta kobiety w ciąży koreluje z rozwojem wewnątrzmacicznym płodu?

Odpowiedzi na te, ale i szereg innych nurtujących pytań na pewno wszyscy zainteresowani uzyskają podczas III edycji Konferencji pt. "Żywienie a Zdrowie Prokreacyjne Kobiety", która odbędzie się w dniu 19 listopada 2021 roku.

Więcej informacji na temat konferencji znajdziecie na stronie wydarzenia:
https://zywienieaprokreacja2021.pl/info

Dla pracowników i studentów naszej Uczelni przygotowaliśmy kod zniżkowy w wysokości -20%. Kod UMP2021 należy wpisać w polu KOD ZNIŻKOWY podczas rejestracji.


PROGRAM WYDARZENIA:

» 09.00-09.10 - Powitanie (Krzysztof Drews, Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz, Jan Mazela, Hubert Wolski)

SESJA I - Prowadzący: Ewa Wender-Ożegowska, Mirosław Wielgoś
» 09.10-09.30 - Aktywność fizyczna w ciąży (Mirosław Wielgoś)
» 09.30-09.50 - Suplementacja ciężarnych – rekomendacje PTGiP (Piotr Sieroszewski)
» 09.50-10.10 - Smak, wybory żywieniowe i zdrowie kobiety (Agata Chmurzyńska)
» 10.10-10.30 - Czy odpowiednia dieta i kontrola masy ciała mają wpływ na przebieg ciąży i wyniki położnicze w ciąży powikłanej cukrzycą (Ewa Wender-Ożegowska)
» 10.30-10.50 - Wpływ diety i czynników środowiskowych na rozwój ciąży (Krzysztof Drews)
» 10.50-11.10 - Dyskusja
» 11.10-11.15 - Przerwa

SESJA II - Prowadzący: Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz, Piotr Sieroszewski
» 11.15-11.35 - Zastosowanie probiotyków u kobiet ciężarnych (Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz)
» 11.35-11.55 - Probiotyki a infekcje bakteryjne i grzybicze pochwy (Tomasz Paszkowski)
» 11.55-12.15 - Myo-inozytol w opiece okołokoncepcyjnej (Dorota Bomba-Opoń)
» 12.15-12.35 - Dyskusja
» 12.35-12.40 - Przerwa

SESJA III - Prowadzący: Krzysztof Drews, Agata Chmurzyńska
» 12.40-13.20 - Wykład specjalny: Optymalizacja żywienia matki: możliwość poprawy długoterminowego zdrowia dziecka / Optimizing maternal nutrition: an opportunity to improve long-term health of the child (Berthold Koletzko)
» 13.20-13.40 - Immunomodulacyjne właściwości laktoferyny: czy można wykorzystać je w prewencji zakażeń i porodu przedwczesnego? (Krzysztof Kamiński)
» 13.40-14.00 - Rola laktoferyny w gospodarce żelaza u ciężarnej (Hubert Wolski)
» 14.00-14.20 - Dyskusja
» 14.20-14.45 - Przerwa

SESJA IV - Prowadzący: Jarosław Kalinka, Hubert Wolski
» 14.45-15.05 - DHA w ciąży (Jarosław Kalinka)
» 15.05-15.25 - Wpływ używek (nikotyna, kawa, herbata, alkohol) na ciążę (Ewa Florek)
» 15.25-15.45 - Hipotrofia płodu - czy dieta jest istotna? (Agata Szpera-Goździewicz)
» 15.45-16.05 - Znaczenie witaminy D w cholestazie ciężarnych (Krzysztof Piątek)
» 16.05-16.25 - Dyskusja
» 16.25-16.30 - Przerwa

SESJA V - Prowadzący: Jan Mazela
» 16.30-16.50 - Temat do ustalenia (Jarosław Walkowiak)
» 16.50-17.10 - Powikłania okołoporodowe i rozwój dzieci matek z otyłością i nadwagą (Katarzyna Wróblewska-Seniuk)
» 17.10-17.30 - Probiotyki w okresie noworodkowym (Jan Mazela)
» 17.30-17.40 - Prezentacja produktowa
» 17.40-17.50 - Dyskusja
» 17.50-18.00 - Zakończenie obrad

Z wyrazami szacunku i do zobaczenia online!

Prof. Krzysztof Drews
Prof. Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz
Prof. Jan Mazela
Prof. Hubert Wolski